Fruites seques al Punt Avui




El joc va de clàssics

La representació
de La Gata Borda
va destacar pel seu humor corrosiu
i pels diàlegs àgils
Tot i que la competència de la jornada es presentava difícil–partit de futbol Madrid-Barça a mitja tarda inclòs–, la dissetena edició del Festival Internacional de Moviment i Teatre Gestual, Cos Reus, va tornar a aplegar molta gent en una diada que convidava al passeig i a la contemplació indolent. Després que els primers dies del festival destaquessin pel bon nivell dels espectacles de pagament, ahir dissabte era dia d'aprofitar el bon temps i les actuacions de carrer. Ja des de bon matí –i per obrir boca– els curiosos podien aturar-se a la II edició del Concurs d'Estàtues Vivents organitzada pels comerciants del carrer Major, en la qual van participar una desena d'artistes. Entre reivindicatives, sorprenents i originals, les immòbils figures obligaven els passejants a contemplar l'ingeni d'aquests artistes sovint poc valorats. Com sempre, els que van xalar més van ser els infants que miraven les composicions amb una barreja d'incredulitat i de diversió. Al matí, un dels conjunts que va tenir més espectadors va ser el que imitava una mare daurada amb una nina en una cistella.

La prova de foc del carrer, però, va ser a la tarda, quan el Cos gairebé coincidia amb el clàssic dels clàssics, el futbolístic, i amb altres interessants activitats culturals de la ciutat. La veritat és que l'espectacle M'agraden les fruites seques del grup reusenc La Gata Borda no va defraudar els assistents. Amb un humor corrosiu i irreverent i uns diàlegs àgils, van representar seguint la millor tradició de la Commedia dell'Arte una peculiar versió d'una part de la història de Catalunya. El rei Alfons el Magnànim, ja convertit en un Pantalone, mata la seva dona, la reina Maria de Trastàmara ofegant-la en gintònic a instàncies de la seva germana bessona que usurpa el seu lloc .A partir d'aquest absurd i hilarant inici, desfilen per l'escenari criats, un Arlequí, una bruixa i la mateixa filla dels monarques, Moritz, que confia en Capitano perquè vengi la seva mare. Tot s'acaba resolent amb ironia i convidant –com no podia ser d'altra manera– que el públic anés a veure el duel entre els dos equips futbolístics.Farcida de picades d'ullet a la cultura popular, la música de discoteca, la política i, fins i tot, les pel·lícules de Hollywood, M'agraden les fruites seques va connectar molt amb el públic i representa la tercera incursió de La Gata Borda en la Commedia dell'Arte.

Per tancar els quatre dies de festival que es van iniciar dijous amb Encore une heure si courte, de la companyia Théâtre du Mouvement, la històrica companyia Vol Ras oferirà aquesta tarda Da Capo al Teatre Bartrina. Aquesta obra –que forma part de la programació d'aquest escenari reusenc– mostra com dos tècnics d'escena viuen al seu aire un concert, la seva preparació, els accidents, les seves inquietuds i les il·lusions, els conflictes de relació, la seva fantasia, la rebel·lió dels objectes, el servei de la funció... Tot un món. L'obra realitza un recorregut amb imaginació per un món sonor des del silenci a la música, sense paraules i amb humor. Un bon mutis escènic per a un Cos 2014 que enguany ha apostat també per la producció catalana i de casa.

( Diumenge, 26 d'octubre del 2014 02:00 )

 

Twitter Updates

Gata Borda

Gata 1 1 f. [ZOM] Femella del gat.
Bordar v. intr. [LC] Lladrar amenaçadorament. Els gossos borden: senyal que algú ha entrat a l’hort.
Bord -a 1 1 adj. i m. i f. [LC] Bastard 1 . 1 2 adj. i m. i f. [LC] Nascut de pares desconeguts. Aquella nena era borda, i se l’havien afillada. Un bord, un bordet.
2 adj. [LC] [AGA] Que no produeix fruit, silvestre, no empeltat.