Apunt a Ca l'Isidre

El cementiri general de Reus

Per Montsant

Montserrat Flores i Marta López,
El cementiri general de Reus.
Fotografies d’Arcadi Vilella i Joan Rius.
Reus: Pragma edicions, 2005

Ahir vaig anar a fer la visita nocturna al cementiri, guiada i dramatitzada pel grup «La Gata Borda» i que, per segon any, han organitzat els Serveis Funeraris de l’Ajuntament de Reus. La visita va ser molt interessant i trobo que és una experiència molt bona. Personalment conec molt poc el cementiri i habitualment, quan hi anem, no estem massa per fixar-nos en l’arquitectura. Amb una activitat com aquesta agafes prou distància per veure el lloc d’una manera més freda.

Com a complement de la visita ens van donar un opuscle on hi ha les referències dels espais que s’eensenyen durant el recorregut i un DVD. El nostre cementiri mereix ser visitat i conegut perquè els seus monuments funeraris expliquen molt de la història de la ciutat.

Com a referència bibliogràfica per ampliar informació s’esmenta el llibre de gran format, publicat ja fa uns anys, obra de Montserrat Flores i Marta López, El cementiri general de Reus. Es tracta d’un treball ben documentat que proposa un apropament al cementiri reusenc, amb una introducció històrica als tres cementiris generals que va tenir la ciutat dels segles XII al XIX i la descripció dels principals monuments funeraris que hom troba actualment al cementiri. Un llibre molt ben il·lustrat, que complementa –encara que l’arquitectura funerària no gaudeix de la mateixa popularitat– altres obres sobre l’arquitectura reusenca de l’entorn de 1900 i que permet constatar el valor patrimonial del nostre cementiri.

Montserrat Flores, que també té publicat un estudi sobre Els antics cementiris de Reus (segles XII-XVIII) a les Publicacions de l’Arxiu Municipal de Reus (Reus, 2002) té cura també dels textos d’una nova col·lecció de fulls divulgatis sobre el cementiri que ha començat a editar-se enguany coincidint amb la diada de Tots Sants.


0 comentaris:

 

Twitter Updates

Gata Borda

Gata 1 1 f. [ZOM] Femella del gat.
Bordar v. intr. [LC] Lladrar amenaçadorament. Els gossos borden: senyal que algú ha entrat a l’hort.
Bord -a 1 1 adj. i m. i f. [LC] Bastard 1 . 1 2 adj. i m. i f. [LC] Nascut de pares desconeguts. Aquella nena era borda, i se l’havien afillada. Un bord, un bordet.
2 adj. [LC] [AGA] Que no produeix fruit, silvestre, no empeltat.