Notícia al Reus Digital de la Visita Nocturna

Un atractiu cultural afegit al Cementiri de Reus

La companyia La Gata Borda dramatitza un recorregut pel cementiri reusenc

Redacció 26 d'octubre de 2010

Dins els actes previstos per Tots Sants, aquest dijous, 28 d'octubre, i el divendres 29, es podrà visitar el recinte antic del cementiri, seguint un itinerari dramatitzat que donarà una visió inèdita de la història de la ciutat. Es farà en tres sessions cada dia, a dos quarts de 8 de la tarda, a tres quarts de 9 i a les 10 de la nit. La companyia La Gata Borda interpreta els diàlegs dels personatges que acompanyaran els visitants pel Cementiri General de Reus. Les places disponibles per assistir a les sis sessions programades han quedat exhaurides.

gata borda cementiri
Assaig d'una representació al cementiri
Josep Gallofré

La visita comença a les portes del cementiri. Els visitants podran recórrer la part antiga del Cementiri a la llum de les espelmes. Es passejaran acompanyats dels improvisats guies que van explicant la història d'alguns dels molts monuments funeraris.

Els diàlegs dels guies ofereixen pinzellades de l'arquitectura i de la història del cementiri. Una història feta de grans gestes, com les que narren el mausoleu del general Prim o les dels soldats anònims de la capella dels herois de Vilallonga i el Morell. El passat industrial també hi té representació amb el panteó Iglésias-Òdena; els mausoleus dels Boule; Casas Bley; Abelló i Pratdesaba. Sepultures de polítics i professionals com l'Evarist Fàbregas, Joan Rebull, Macià Vila, i altres fills il·lustres de Reus que també seran anomenats durant el recorregut. El monument a Sardà i Cailà té un protagonisme especial, ja que va fer possible l'actual cementiri, gràcies al llegat dels terrenys en el seu testament.

Una història, també, que recorda episodis sentits en la vida de les famílies reusenques com la capella Margenat o el mausoleu del Xola, i de vides anònimes que es van desgranant durant el recorregut, com les de les fosses comunes, les de la fossa de la Guerra Civil, les restes traslladades del cementiri del Roser o la figura trista que seu al mig del bosc de pins.


 

Twitter Updates

Gata Borda

Gata 1 1 f. [ZOM] Femella del gat.
Bordar v. intr. [LC] Lladrar amenaçadorament. Els gossos borden: senyal que algú ha entrat a l’hort.
Bord -a 1 1 adj. i m. i f. [LC] Bastard 1 . 1 2 adj. i m. i f. [LC] Nascut de pares desconeguts. Aquella nena era borda, i se l’havien afillada. Un bord, un bordet.
2 adj. [LC] [AGA] Que no produeix fruit, silvestre, no empeltat.