I d'on coi surt això de Dames i vells?


El ball de Dames i Vells havia estat estès per bona part de la Catalunya Nova, sobretot pel Camp i el Penedès. Tenim documentat que es ballava a Tarragona (1515), Reus (1533), Montbrió del Camp (1698), Mont-roig del Camp (1816), La Selva del Camp (1816), Riudoms (1861), Porrera (1863), l'Arboç, el Vendrell, Vilanova, Vilafranca, Sitges... Aquesta profusió ens indica que devia ser un ball força popular i estimat pels nostres avantpassats.
A Reus la primera documentació del ball és del 1533, tot i que en tenim moltes altres referències, hi ha constància de la regular participació en les festivitats dedicades a la Misericòrdia entre els anys 1683 i el 1892. Fins i tot sabem que el 1792 van actuar a la Ciutat dos balls de Dames i Vells. També tenim referències del ball de Dames i Vells per Festa Major de Sant Pere i també d’altres festes, com la del trasllat que va organitzar la confraria de Sant Domènec, corresponents al trasllat de la imatge a la seva capella del portal de Monterols, el 1798. Veiem doncs com el transvestisme del ball no només era tolerat, sinó requerit pels cercles més pietosos del passat.
A la imatge ordre de la professó de Sant Pere del 1850 on encara hi trobem Dames i Vells (AHMR)

 

Twitter Updates

Gata Borda

Gata 1 1 f. [ZOM] Femella del gat.
Bordar v. intr. [LC] Lladrar amenaçadorament. Els gossos borden: senyal que algú ha entrat a l’hort.
Bord -a 1 1 adj. i m. i f. [LC] Bastard 1 . 1 2 adj. i m. i f. [LC] Nascut de pares desconeguts. Aquella nena era borda, i se l’havien afillada. Un bord, un bordet.
2 adj. [LC] [AGA] Que no produeix fruit, silvestre, no empeltat.